Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
Öregiskola
A település régi iskolája az 1800-as évek végén épült, ma művelődési házként és könyvtárként üzemel.

Nagykovácsi első iskolájának (1870-ben épült, és 1929-ben kibővített) helyi védettséget élvező épülete az 1960-as években vált használaton kívülivé, és állt fokozatosan romló állapotban a település hangsúlyos, központi részén, a főutcán, az új iskolával szemben, a templom közelében.

A helybéliek nagyon szeretik az épületet: a romos épület megmentésére öregiskola baráti köre alakult, az utcai homlokzat tönkrement ablakait pedig helyi vállalkozók cserélték ki.

A hasznosítási ötletek mind közösségi, gyakran művelődési jellegű célokat tűztek ki. Végül az önkormányzat a tejes épület tetőszerkezetét, utcai homlokzatát és egyik szárnyát felújíttatta. A hajdani tornateremből a tetőgerendákat láttató, háromszintes teremkönyvtár jött létre.

A többcélú közművelődési intézmény jelenleg két teremből áll: a kétszintes galériával rendelkező nagyobbik teremben kapott helyet a könyvtár. A felújított épületszárny kisebbik terme szolgál klub-összejövetelek, legfeljebb 50 fős hallgatóságú előadások, kamara-koncertek, kiállítások céljára.

 

 
A cikkben felhasznált források
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!