Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
Zsíroshegy és Zsíroshegyalja
Nagykovácsi északi domboldalain terül el a Zsíroshegy és Zsíroshegyalja. A 70-es évek üdülőtelkei ma már Nagykovácsi lakott területéhez tartoznak, gyönyörű természeti környezetben, a Pilisi Parkerdő szomszédságában.

Ugyancsak a Zsíroshegy őrzi a helyi bányászkodás emlékét. Hajdan turistaház is állt a Zsíroshegyen, melynek már csak a romjai láthatók. A Zsíroshegyről indul a Nagyszénásra tartó tanösvény, mely a környék egyedülálló növény- és állatvilágával ismerteti meg a látogatót.

Tegyél egy sétát a Zsíroshegyre, járd be az erdei turistautakat, és gyönyörködj a Zsíroshegyi kilátópontról a Pilis látványában.

 
Látnivalók
 
Kálvária

A Zsíroshegyi úton haladva a régi Kálváriából megmaradt kápolna elé érkezünk. Az út mentén 1832-től emeltek stációkat, kis, képpel ellátott kápolnácskákat.

Bányász emlékmű

A pilisi medence szénbányászatának emlékét a homokszállító kötélpálya néhány szép vasoszlopa őrzi Nagykovácsiban, a Zsíroshegyen.

Zsíroshegyi kilátópont

Az Alsó-Zsíroshegyről északnyugatnak lefutó Sziklás-hegy füves gerincéről szép kilátás nyílik.

Zsíroshegyi turistaház romjai

A Zsíroshegy tisztásán omladoznak a hajdani Zsíroshegyi turistaház falmaradványai. A 80-as években még 40-50 főnek szállást adó turistaházat később magára hagyták, köveit elhordták.

Ördöglyuk barlang

A területileg Solymárhoz tartozó Ördöglyuk a Solymár és Nagykovácsi között emelkedő Zsíroshegy északkeleti oldalában nyílik.

 
Túraleírások
 
Túra a zsíroshegyi kilátóponthoz

Táv: 2,3 km. Időtartam: 30 perc. A Nagykovácsi, községháza buszmegállótól indulva a Zsíroshegyalja településrészen keresztül vezető félórás kirándulás, enyhén emelkedő útvonalon.

A Remete-barlanghoz a kék jelzésen

A Kéktúra nagykovácsi szakaszán járva, a Zsíroshegy felől a Remete-szurdok irányába a Remete-barlanghoz tehetünk kirándulást.

Budaligeti körtúra sárga+kék jelzésen

Az Antal-Antónia árok felől Nagykovácsiba érkező sárga túrajelzés a Zsíroshegyről Budaliget irányába indul. Erre egy kb. 12 km-es körtúrát tehetünk, a kék jelzésen visszatérve.

 
Vendéglátóhelyek
 
Falatozó minden éhes turistának

Egy jó fröccs nyáron a cserépfedeles kerti házikók alatt a padon, vagy egy házias egytálétel a napsütötte teraszon - ki kell próbálnod!

Muflon itató

A Zsíroshegyi turistaház romjai közelében, az erdő szélén bújik meg az erre kirándulók által jól ismert intézmény, a Muflon itató.

 
Üzletek
 
Élelmiszerbolt

Erdősétány utca 23.

 
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!