Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
Zsíroshegyi turistaház romjai
A Zsíroshegy tisztásán omladoznak a hajdani Zsíroshegyi turistaház falmaradványai. A 80-as években még 40-50 főnek szállást adó turistaházat később magára hagyták, köveit elhordták.
Hogyan juthatsz el ide?

A Nagykovácsitól északkeletre magasodó Alsó-Zsíroshegyen a Magyar Turista Egyesület Pénteki Asztala építette fel a 40-50 férőhellyel, 2 étteremmel rendelkező manzárdos turistaházat. 1928 decemberében adták át a forgalomnak.

A Budai-hegység turistakalauz leírása szerint a kezdeményezés sikere elsősorban egyik taguk, Fritsch Vencel áldozatvállalásának volt köszönhető, ezért az épületet róla nevezték el, de inkább a Péntekiek Menedékházaként ismerték. 1935-ben átalakították, 1936-ban cserkészotthonnal bővítették.

A turistaház az 1982-es turistaatlasz kiadásának idején még állt és üzemelt, de később magára hagyták, köveit széthordták, ma csak bozótos falmaradványai állnak.

A turistaház maradványai között felmehetünk az Alsó-Zsíroshegy tetején álló Klauzál-emlékműhöz, melyet Kauzál István, az asztaltársaság megalapítója és elnöke tiszteletére emeltek.

 
A cikkben felhasznált források
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!