Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
Tájfutási lehetőségek a Budai-hegységben
A tájékozódási futás, röviden tájfutás szellemi és fizikai készség együttes próbára tételére ad lehetőséget.

A versenyzők egy számukra ismeretlen versenypályán haladnak végig, mely természetes környezetben, erdőben, parkban vezet.

Térképen megjelölt ellenőrző pontokat kell - meghatározott sorrendben - megkeresni a terepen, és a legrövidebb idő alatt a célba érni. Az útvonalat a versenyző a pontok között maga választja meg.

A verseny eszközei a tájoló és a térkép. Ez utóbbi speciális jelkulccsal és méretarányban (általában 1:15000 vagy 1:10000), nagy részletességgel ábrázolja a valóságot.

A tájfutás a kikapcsolódás különleges formáját adja a XXI. század emberének: sport közben visszavezeti a természetbe, az egészséges környezetbe, fejleszti a problémamegoldó és döntésképességét. A versenyek során nemcsak a terep, de a környék természeti szépségeinek, földrajzi, kulturális kincseinek felderítésére is alkalom nyílik.

A Budai-hegységben elérhetők ún. állandó pontos pályák, melyek ellenőrzőpontjai folyamatosan kint vannak a terepen, így bármikor ki lehet menni azokat megkeresni akár egyénileg, akár családi, iskolai vagy baráti társaságban.

Jelenleg két helyszínen: a Hársmashatárhegyen egy valóban állandó pontos pálya látogatható bármilyen évszakban, a Normafától pedig havonta más pontok állnak rendelkezésre. Ezekről további információ a www.tajfutas.hu weboldalon található.

Térképpel és tájolóval felszerelkezve a sportág ismerői a Nagykovácsi környéki erdőkben pedig remek terepet találhatnak a gyakorlásra.

 
A cikkben felhasznált források
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!