Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
Túrázás - mire figyelj a természetben
Ismerd meg a túrázás tízparancsolatát, hogy a kirándulás a legjobban sikerüljön, és válassz a nagykovácsi túrautak közül.

1.    Készülj fel alaposan a túrára! Gondold végig, mennyi folyadékra, élelemre lehet szükséged útközben, s annyit hozz magaddal, amennyire feltétlenül szükséged lehet. 1-1 alma és csokoládé jól jöhet, de ne cipelj felesleges terhet magaddal.   

2.   Túrádat erőnléted, gyakorlottságod, és társaid figyelembevételével tervezd! Ha nem érzed egészen jól magad, inkább maradj otthon, de társaidat ne hátráltasd a gyaloglásban! Legyen erőd a túrát feladni és ha kell, visszafordulni, de erről társaidat és a túravezetőt tájékoztasd. Ha kell, kérj segítséget.   

3.   Célszerűen, kényelmesen, és ne feltűnően öltözz! Könnyű, időjárásnak megfelelő cipő vagy bakancs, réteges öltözködés a megfelelő. Egy esőkabát jól jöhet néha, de ha nincs kéznél, egy nagy méretű műanyag kukás zsák is megteszi váratlan eső esetén. Erős napsütés ellen egy kendő, vékony sapka vagy kalap legyen nálad.   

4.   A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj! Nem azért megyünk, hogy végigszaladjunk néhány kilométert. Az egy másik sportág. Arra mindig van idő, hogy megcsodáljuk természeti értékeinket, és néhány fotót készítsünk.   

 5.  Viselkedj csendben, fegyelmezetten, vendégként! Az erdő az ott élő állatok élőhelye, ne zavarjuk őket, ha olyan szerencsében akad  részünk, hogy pár pillanatra megmutatják magukat. 

6.   Tartsd és tartasd be a túrázás szabályait (tűzrakás, hulladék, illemhely, táborozás, védett terület, túravezetés...)! A szemetet hazavisszük, nem szórjuk szanaszét. Akkor sem, ha senki sem látja.   

7.   A természetben való tartózkodás után állítsd vissza az eredeti állapotot! Hadd élvezzék a háborítatlan környezetet az utánunk jövők is! A virágok, az egyéb védett és nem védett növények ott szépek ahol élnek, ne tépd le és ne vidd el. A gyermekek figyelmét is hívd fel erre.   

 8.   Szeresd és védd a természetet, igyekezd azt másokkal is megszerettetni, megismertetni, megvédetni! Meséld el családodnak, barátaidnak, hogy milyen szép helyeken jártál, mennyi élményben volt részed útközben, s hogy milyen jól esett egy kis mozgás! Talán legközelebb kedvet kapnak ők is, hogy veled tartsanak.

9.    Becsüld túratársaidat és őket a bajban ne hagyd őket magukra! Ha társad megsérül vagy egyéb, előre nem látható ok miatt nehézségei támadnak útközben, szólj azonnal a túravezetőnek! 

10.   Igyekezz hasznosítani a természetben szerzett ismereteidet, tapasztalataidat! 

 
A cikkben felhasznált források
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!