Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
Ördöglyuk barlang
A területileg Solymárhoz tartozó Ördöglyuk a Solymár és Nagykovácsi között emelkedő Zsíroshegy északkeleti oldalában nyílik.

A solymári Ördöglyuk a Budai-hegység északi szélén, Solymár és Nagykovácsi között emelkedő Zsíroshegy északkeleti oldalában, felhagyott kőfejtő felső peremén, 352m magasságban nyílik. Mindkét településről elérhető.

Neve jelzi, hogy a helyi lakosság által régóta ismert sziklaüreg, hiszen a távoli múltban a nép ördöglyuknak nevezte a titokzatos mélységbe, az örök sötétségbe meredeken leszakadó sziklaüregeket, amelyeket a pokol, az ördög birodalma bejáratának tartottak.

A barlang kutatása 1868-ban kezdődött. A kutatók az évtizedek során a rendkívül bonyolult, "háromdimenziós" labirintusszerű járathálózatnak újabb és újabb szakaszait tárták föl. Hosszát sokáig 2 km-nyire becsülték, de a barlang teljes hossza kb. 5 km.

A formakincséből (gömbfülkék, a melegvízből lerakódott kalcitkristályok) és egyéb adottságaiból ítélve hévizes eredetű barlangban igen eredményes őslénytani kutatások is folytak, amelyek rendkívül sok és változatos leleteket hoztak felszínre. Itt tártak fel egy teljes jávorszarvascsontvázat és számos kisemlős csontjai mellett barlangi medve, barlangi oroszlán, bölény és orrszarvú csontmaradványait is. A rendkívül érdekes és több tudományág szempontjából is kivételes értékű barlangot 1942-ben védetté, 1982-ben pedig fokozottan védetté nyilvánították.

Eredetileg három bejárata volt, ebből egyet veszélyes omladékai miatt elfalaztak, a másik kettőt, a főbejáratot és a "Pipát" vasajtóval zárták le. Csak barlangi túravezetővel, megfelelő felszereléssel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága engedélyével szabad belé leszállni.

Nagykovácsiból a Zsíroshegy tisztásáról az Ördöglyuk főbejáratához egy rövid kirándulással juthatunk el.

Túraútvonal az Ördöglyuk barlanghoz:

Indulás a 63-as busz Nagykovácsi községháza megállójától.

 
A cikkben felhasznált források
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!