Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
A Vörös-pocsolyához a piros jelzésen
A piros (P) turistaút Pilisszentiván felől érkezik fel a Nagy-Szénásra, majd leereszkedik Nagykovácsiba, és halad tovább Adyliget felé. Ez utóbbi irányba ajánlunk egy kb. 4 km-es túrát.

A Nagykovácsiból Adyliget felé induló kirándulásnál a 63-as busz Nagykovácsi községháza megállójánál érdemes becsatlakozni a piros turistaút Kopasz-oldalon keresztül vezető túrájába.

Nagykovácsi központját a P jelzés dél felé, a Száva utcán (CBA mellett), majd az Ördögárok patak hídja után a meredek Erdő utcán hagyja el. Az erdőszélről (nyomóskút) visszapillantva a völgyteknőre és a Nagy-Szénás - Zsíroshegy vonulat déli lejtőire láthatunk.

Köves mélyúton, árnyas bükkösben emelkedünk, a Kopasz-oldal elnevezéstől nem kell tartanunk. Előbb tölgyes, idős vörösfenyves-folt, egy-egy bükkel tarkított ligetes vegyeserdő, majd öreg gyertyáncsoportok és ismét cserjés tölgyes kísér fel egy nyiladékba (útelágazás). A piros jelzés balra lefelé, az erdőátvágás szekérútján folytatódik.

A piros turistaút mintegy 300 m-t fut a nyiladékban, majd a jobbra térő szekérúton délkelet felé fordul. Víznyelőkkel szabdalt oldalban, vegyeserdőben, mészkőgörgeteges úton felérünk a Vörös-pocsolyás-hát nyergébe. Az útvillában jobbra tartva rövidesen megpillantjuk a tölgyek árnyékában megbújó Vörös-pocsolya dagonyáját.

A parányi, lefolyástalan vörösagyagos gödörben összegyűlő csapadékvíz a vadak dagonyázása során felkevert Vörös-pocsolya érdekes látványossága a környéknek. (Lásd lent: Látnivalók útközben)

A Vörös-pocsolyától ugyanezen az úton lehet visszatérni Nagykovácsiba, vagy tovább haladva a Kecske-hát felé a 63-as busz Nagykovácsi úti megállójához juthatunk. Utóbbihoz füvesaljú tölgyesben, szintet tartva folytatódik az út. A Kecske-hát lapos nyergénél egy elbozótosodott tisztáson balra a P+ jelzésen ágazik ki az út a Nagykovácsi útra a 63-as busz megállója felé.

 
A cikkben felhasznált források
  • Cartographia Budai-hegység turistakalauz
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!