Jelenlegi időjárás:
12°
 
Ajánlott program: Szabadtéri sport
 
       
 
 
 
 
 
A Nagy-Szénás csúcsa
A Nagy-Szénás kupolaszerű, sziklagyepes csúcsa felejthetetlen körkilátást nyújt.

A Nagy-Szénás uralkodó kúpjának köves, vadvirágos, árvalányhajfoltokkal tarkított oldalait délen tölgyesbe, északon fenyvesbe ereszkedő éles bordák, mély szurdokvölgyecskék szabdalják.

Északnyugat felé a Getére, Piliscsaba és a Nagy-Kopasz felé láthatunk, de a távolban, a Kétágú-hegyen túl az esztergomi bazilika is feltűnik. Északra Pilisszentiván, Pilisvörösvár, a fenyveses Zajnát-hegyek mögött, Pilisszántó felett a Pilis hatalmas tömbje uralkodik, alattunk a P jelzésű szép oldalút szalagja kerüli az észekkeleti bordát.

Kelet felé a Kevélyek jellegzetes, kettős csúcsa - tiszta időben mögöttük kéklik fel a Mátra - és a Csúcs-hegy - Virágos-nyereg - Hármashatár-hegy vonulat a meghatározó. Délkeletre a Zsíroshegy, a Remete-hegy platóján túl pedig a Nagy-Hárs-hegy és méginkább a János-hegy kilátóval ékesített csúcsára tapad a tekintet.

Alattunk a terjeszkedő Nagykovácsi utcái, házsorai mögött a Fekete-hegyen zöldbundás háta (kilátó a Nagy-Kopaszon) uralja a déli, a Kutya-hegy pedig a nyugati látóhatárt.

 
A cikkben felhasznált források
  • Cartographia Budai-hegység turistakalauz
Ne felejtsd el megosztani barátaiddal, ismerőseiddel!